Lama pula rasa dah tak update sibuk cuti sakan. Hari raya dah nak hampir berlalu, tapi sempat lagi nak pergi bercuti ni tapi kali ini di Kota Kinabalu, Sabah.

Best jalan-jalan sini sebab macam-macam ada. Jom tengok tempat menarik yang kami pergi. 

Tempat wajib-Kinabalu Park (Sejuk) [Entrance Fee RM4 per person)


Pekan Ranau (Most of the handicraft cheaper than town-better buy here)


Taman Botani @ Kinabalu Park (Entrance Fee RM2 per person)


KDCA Cultural Village (Jalan Penampang , Entrance fee RM10 per person)

Ada live performance kat sini dan memang sangat best sebab dapat tengok persembahan kebudayaan secara live. Kami sempat bergambar dengan artis yang membuat persembahan.

Melawat ke Rumah Panjang (Rungus House)

Melawat Tamu Penampang

Lok Kawi Wildlife Park (RM10 entrance fee -free for Malaysian Senior citizen)

Boleh tengok Orang Utan dan juga binatang yang lain di sini. Kami memilih untuk naik tram mengelilingi Lok Kawi Wildlife Park ini sebab tempatnya agak besar untuk berjalan kaki dengan orang yang lebih berusia.


Mesti pergi Muzium Sabah

Signal Hill Observatory Platform (Boleh nampak bandar Kota Kinabalu dari atas bukit ini)

Kami berkereta untuk naik ke puncak Signal Hill Observatory Platform hingga sampai ke platform permerhatian. Di sini kita berpeluang untuk melihat pemandangan bandar Kota Kinabalu yang cantik dari atas bukit.


State Mosque (open for tourist ) with the beautiful water rounded scenery

Aisyah pun membeli juga..hehe (Pasar Kraftangan KK)

Banyak lagi tempat yang best di Kota Kinabalu ini dan diantara yang sempat kami lawati seperti Tanjung Aru beach. Kami singgah di sini sambil minum ais kacang. Ianya dekat dengan Kota Kinabalu International Airport.

Sempat singgah sebelum balik. Tempat lain macam Pasar Filipina untuk makan ikan bakar yang sangat sedap.

Lia Razali