Tips Bercuti ke Kota Kinabalu , Sabah.

Lama pula rasa dah tak update sibuk cuti sakan hehe. Hari raya dah nak hampir berlalu, tapi sempat lagi nak pergi bercuti ni tapi kali ini di Kota Kinabalu, Sabah.

Best jalan-jalan sini sebab macam-macam ada. Jom tengok tempat menarik yang kami pergi. 

Tempat wajib-Kinabalu Park (Sejuk) [Entrance Fee RM4 per person)

Pekan Ranau (Most of the handicraft cheaper than town-better buy here)

Taman Botani @ Kinabalu Park (Entrance Fee RM2 per person)
Tengok tu, baru tau nama saintifik pokok pandan..hehe

KDCA Cultural Village (Jalan Penampang , Entrance fee RM10 per person)

Ada live performance kat sini..best !! Sempat ambil gambar dengan performers selepas show.

Melawat ke Rumah Panjang (Rungus House)
Melawat Tamu Penampang..best nye la kalau dekat..murahh 
Lok Kawi Wildlife Park (RM10 entrance fee -free for Malaysian Senior citizen)

Boleh tengok Orang Utan dan lain-lain. Kami memilih untuk naik tram mengelilingi Lok Kawi Wildlife Park ini sebab besar juga lagi-lagi bawa mak sekali. 

Mesti pergi Muzium Sabah
Signal Hill Observatory Platform (Boleh tengok Kota Kinabalu town dari atas bukit)

Signal Hill Observatory Platform ni kena mendaki tapi naik guna kereta je, sampai la ke platform. Di sini kita dapat tengok bandar Kota Kinabalu dari atas bukit. 

State Mosque (open for tourist ) with the beautiful water rounded scenery
Aisyah pun membeli juga..hehe (Pasar Kraftangan)

Banyak lagi tempat yang best kt KK ni antara yang sempat dilawat seperti Tanjung Aru beach , singgah sini lepak-lepak minum ais kacang, nak mandi pun boleh dekat dengan Kota Kinabalu International Airport.

Sempat singgah sebelum balik. Tempat lain macam Pasar Filipina (makan ikan bakar memang meriah dan best !)



Post a Comment

18 Comments

  1. teringin nk pergi sabah....

    ReplyDelete
  2. Best'y..nanti nk g KK la hnymoon..msti best kn..

    ReplyDelete
  3. Best jalan..macam mana kenderaan. .sewa ke taxi. ..brapa rm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kete sewa..dalam rm100++ sehari viva..ambik kat airport terus.

      Delete
  4. Replies
    1. salam nise falina, sebenarnya saya pun dah xberapa igt..Tapi agak2 tu (apartment sewa 250/malam (marina court), kete 100/sehari, minyak 3hari (dlm 50)..yang makan2 tu tgk tempat kalau yg best,grand sikit dkat 200-300 sekali/ 4orang..yg lain2 tu tiket dlm rm4-rm10 per person).camtu la kira2 nya tuh. Tiket flight dapat murah beli time promo airasia (RM89 +airport fee)

      Delete
  5. Ada no tel kereta sewa tak.saya pegi ke sana dari 19 sampai 23 jan dpn.
    Rizal 0174206386

    ReplyDelete
  6. Saya Honey Moon at K.k tempat apa yang menarik ye?
    tang taxi mcmana nk cari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, sy tak naik teksi masa tuh..sewa kereta lagi jimat.

      Delete
  7. mcm best je...plan nk g KK hujung thun nt..

    ReplyDelete
  8. Pn haulia tlg la bg trip advise cket..hehehehe

    ReplyDelete
  9. Hello. Kami ada perkhidmatan keta sewa..
    Kancil (m) rm90, Kelisa (m) Rm100, Viva (m) Rm110, viva (a) rm120, myvi (m) rm130, myvi (a) rm140. harga bole runding lau sewa lama.
    No fon 012-8404089/012-8287220 (ag.ali)
    Area sabah di Kota kinabalu.

    ReplyDelete
  10. P KK mmg best. Klu sewa kreta, mai KK, dpt la p Kinabalu park, trus p sandakan, nk honeymoon, p la mabul island. Lagi rmantik utk yg mmg nk hneymoon. Best place jn malaysia, d sabah. Sabah, Mabul Island one of top 10 ranking in world.

    ReplyDelete
  11. Wahhh.. dah lama mengidam nak pergi sabah tapi tak kesampaian lagi. Harap2 plan nk ke kundasang menjadi lepas nih hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best tempat kat sabah.kena pergi cepat2 tuh

      Delete