Tips Bercuti ke Kota Kinabalu , Sabah.

Lama pula rasa dah tak update sibuk cuti sakan. Hari raya dah nak hampir berlalu, tapi sempat lagi nak pergi bercuti ni tapi kali ini di Kota Kinabalu, Sabah.

Best jalan-jalan sini sebab macam-macam ada. Jom tengok tempat menarik yang kami pergi. 

Tempat wajib-Kinabalu Park (Sejuk) [Entrance Fee RM4 per person)


Pekan Ranau (Most of the handicraft cheaper than town-better buy here)


Taman Botani @ Kinabalu Park (Entrance Fee RM2 per person)


KDCA Cultural Village (Jalan Penampang , Entrance fee RM10 per person)

Ada live performance kat sini dan memang sangat best sebab dapat tengok persembahan kebudayaan secara live. Kami sempat bergambar dengan artis yang membuat persembahan.

Melawat ke Rumah Panjang (Rungus House)

Melawat Tamu Penampang

Lok Kawi Wildlife Park (RM10 entrance fee -free for Malaysian Senior citizen)

Boleh tengok Orang Utan dan juga binatang yang lain di sini. Kami memilih untuk naik tram mengelilingi Lok Kawi Wildlife Park ini sebab tempatnya agak besar untuk berjalan kaki dengan orang yang lebih berusia.


Mesti pergi Muzium Sabah

Signal Hill Observatory Platform (Boleh nampak bandar Kota Kinabalu dari atas bukit ini)

Kami berkereta untuk naik ke puncak Signal Hill Observatory Platform hingga sampai ke platform permerhatian. Di sini kita berpeluang untuk melihat pemandangan bandar Kota Kinabalu yang cantik dari atas bukit.


State Mosque (open for tourist ) with the beautiful water rounded scenery

Aisyah pun membeli juga..hehe (Pasar Kraftangan KK)

Banyak lagi tempat yang best di Kota Kinabalu ini dan diantara yang sempat kami lawati seperti Tanjung Aru beach. Kami singgah di sini sambil minum ais kacang. Ianya dekat dengan Kota Kinabalu International Airport.

Sempat singgah sebelum balik. Tempat lain macam Pasar Filipina untuk makan ikan bakar yang sangat sedap.

Lia Razali

19 Comments

Terima kasih atas komen dan sudi singgah blog saya


[ Comments at your own responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988 ]

  1. teringin nk pergi sabah....

    ReplyDelete
  2. Best'y..nanti nk g KK la hnymoon..msti best kn..

    ReplyDelete
  3. Best jalan..macam mana kenderaan. .sewa ke taxi. ..brapa rm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kete sewa..dalam rm100++ sehari viva..ambik kat airport terus.

      Delete
  4. Replies
    1. salam nise falina, sebenarnya saya pun dah xberapa igt..Tapi agak2 tu (apartment sewa 250/malam (marina court), kete 100/sehari, minyak 3hari (dlm 50)..yang makan2 tu tgk tempat kalau yg best,grand sikit dkat 200-300 sekali/ 4orang..yg lain2 tu tiket dlm rm4-rm10 per person).camtu la kira2 nya tuh. Tiket flight dapat murah beli time promo airasia (RM89 +airport fee)

      Delete
  5. Ada no tel kereta sewa tak.saya pegi ke sana dari 19 sampai 23 jan dpn.
    Rizal 0174206386

    ReplyDelete
  6. Saya Honey Moon at K.k tempat apa yang menarik ye?
    tang taxi mcmana nk cari?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, sy tak naik teksi masa tuh..sewa kereta lagi jimat.

      Delete
  7. mcm best je...plan nk g KK hujung thun nt..

    ReplyDelete
  8. Pn haulia tlg la bg trip advise cket..hehehehe

    ReplyDelete
  9. Hello. Kami ada perkhidmatan keta sewa..
    Kancil (m) rm90, Kelisa (m) Rm100, Viva (m) Rm110, viva (a) rm120, myvi (m) rm130, myvi (a) rm140. harga bole runding lau sewa lama.
    No fon 012-8404089/012-8287220 (ag.ali)
    Area sabah di Kota kinabalu.

    ReplyDelete
  10. P KK mmg best. Klu sewa kreta, mai KK, dpt la p Kinabalu park, trus p sandakan, nk honeymoon, p la mabul island. Lagi rmantik utk yg mmg nk hneymoon. Best place jn malaysia, d sabah. Sabah, Mabul Island one of top 10 ranking in world.

    ReplyDelete
  11. Wahhh.. dah lama mengidam nak pergi sabah tapi tak kesampaian lagi. Harap2 plan nk ke kundasang menjadi lepas nih hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best tempat kat sabah.kena pergi cepat2 tuh

      Delete
  12. haii. datang laa ke sabah lagi :)

    ReplyDelete
Previous Post Next Post