Melawat Daerah Istimewa Yogyakarta Indonesia (PART 1)

Entry kali nak cerita family trip ke Yogyakarta (Jogja) cuti sekolah pertengahan March lepas. Alhamdulillah , percutian yang di plan rasa tak sampai sebulan berakhir dengan baik. Sebelum rancang percutian nih, saya dah memang nak bawa Aisyah bercuti dengan keluarga lain ke Bukittinggi, Sumatera Barat Indonesia. Jadi, apabila keluarga sebelah suami rancang ke Jogja, maka memang straight la satu minggu cuti kami akan berada di Indonesia.

Gunung Merapi Yogyakarta Indonesia
Gunung Merapi


Ostematrix jangan ditinggal yea


Kota Jogja adalah sebuah kota tertua kedua di Indonesia yang sangat unik dengan kesan sejarah pertembungan budaya antara pelbagai agama dan adat resam. Di sini juga terdapat pelbagai keunikan bentuk muka bumi nya yang berbukit bukau, selain gunung berapi yang terkenal dengan letusan terkuatnya pada tahun 2010, gunung Merapi. 

Kesan-kesan letusan dan perkampungan yang musnah ketika letusan masih ada sehingga kini. Untuk lawatan kali ni, kami tak pergi naik Merapi Lava Tour kerana faktor anak yang masih kecil, dan tak berapa di galakkan oleh pak supir. Jadi, cuma tengok live Merapi dari Ketep Pass, Magelang. 

Subhanallah, memang sangat-sangat indah kejadian tuhan sambil tu gerun juga lepas tengok video letupan terkuat 2010 yang ada disediakan di sini.

Pemandangan Gunung Merapi dari Ketep Pass


Bermulanya kembara Jogjakarta kami:

Perjalanan kami sekeluarga dari KLIA2 menaiki kapal terbang Airasia ke Jogja mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit merentasi selat melaka , Bandung dan seterusnya tiba di Jogja jam 9.00 am. Sebelum ke sana, kami dah siap-siap buat tempahan perjalanan dengan Supir Wahyu (Info dari Tripadvisor dan Facebook).

Setibanya di Jogja, wakil driver iaitu Pak Didik telah sedia menanti , kami sekeluarga menaiki Innova cukup muat untuk 5 orang dewasa dan 2 kanak-kanak. Mula-mula sampai biasa dah lapar, kami berhenti minum dan makan soto terbaik ikut kata pak supir.

Kemudian perjalanan kami terus ke tempat lawatan yang pertama iaitu Muzium Kraton Yogyakarta. Kraton atau Istana ini menyimpan tentang berbagai kesenian, hasil budaya, bentuk rumah adat jawa yang cantik. 

Persembahan Gamelan di Kraton

Waktu lawatan hanya dari pukul 9.00am hingga 12.00 pm kerana Kraton yang juga disebut sebagai Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat ini masih diduduki oleh Sri Sultan Hamengku Buwono X, yang kini adalah Gabenor di Yogyakarta.

Selepas habis pusing sambil belajar sejarah kesultanan di Jogja, maka nya harus la kami pergi makan. Anak-anak pun nampak dah mula kepenatan, sebab bangun awal untuk flight pagi. Jadi, pak supir bawa kami sekeluarga ke restoran yang sangat terkenal di sini, Gudeg Yu Djum.

Mula nya pak supir tanya nak ke dapur nya atau makan biasa sahaja. Saya confius juga kan nak makan di dapur ke ? Rupanya, dapur itu maksudnya nak tengok cara penyediaan Nasi Gudeg yang sangat terkenal di Jogja. Terus minta ke dapur.

Menu Nasi Gudeg Terkenal di Jogjakarta :

Nasi gudeg ini merupakan makanan traditional masyarakat jawa di daerah Jogja. ianya adalah nangka muda yang di masak berhari-hari sehingga kering. Hidangan ini boleh dimakan dengan ayam kampung, telur atau telur tauhu. Masa tu kami semua sepakat pilih telur sebab baru nak cuba nih ambil yang paling ekonomi supaya tidak terbazir.

Ini lah dia Nasi Gudeg yang popular tuh

Rasa dia memang manis dan agak kering. Boleh cuba lagi jika ke sini lagi. Okeh, habis sudah makan siang (lunch), sambung lagi jalan ke Fort Vredeburg yang dibangunkan ketika pemerintahan Belanda di Indonesia.

Fort Vredeburg 


Pintu masuk ke Fort Vredeburg

Benteng ini dijadikan muzium setelah Indonesia merdeka dan dapat juga dilihat kesan-kesan peninggalan dan rekabentuk Belanda pada sekitar bangunan foto-foto lama disini.

Keadaan di dalam Fort Vredeburg


Selesai jalan-jalan di sini, kami ke hotel untuk check-in dan berehat memandangkan perjalanan kami bermula agak awal (seawal jam 4pagi ke airport) jadi, kami sepakat untuk berehat di hotel dahulu sehingga masa makan malam. Waktu di Jogja awal satu jam dari Malaysia jadi, malam nya akan lebih awal seawal jam 6.

Ok laa, sampai disini dulu nanti akan di sambung PART 2 pula. Hari pertama kami belum cukup ahli lagi sementara menunggu tiba, adik kepada suami yang tidak dapat ke sini bersama kerana urusan kerja. Jadi hari ke-2 perjalanan akan diteruskan di bumi Yogyakarta setelah semua orang ada. 

2 Comments

Terima kasih atas komen dan sudi singgah blog saya


[ Comments at your own responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988 ]

  1. Mesti best Yogyakarta kan.
    Salam kunjung balas dari blog: www.diariashmira.blogspot.my

    ReplyDelete
Previous Post Next Post