Cuti lama betul sempena Chinese New Year (CNY) lepas, ikutkan tradisi CNY ni akan disambut selama 15 hari lamanya. Hari ke 15 itulah yang biasa kita dengar hari sambutan perayaan Chap Goh Mei yang mana merupakan Chinese Valentine's Day pada yang merayakannya. 

Anyway, cerita cuti lepas hari kedua CNY kami pergi mendaki ke Bukit Broga, Semenyih. Biasanya kalau masa cuti nih orang ramai jadi kami plan awal la kononnya. Sampai hari tersebut, dalam pukul 8 pagi juga la gerak daripada rumah.

Ini kali ke 2 kami naik sebelum nih dah lama juga, masih ada lagi trail lama tapi lepas isu Bukit Broga diceroboh secara haram dan trail tu dah ditutup. Sedih juga la tempat yang cantik sangat untuk keadaan hiking yang moderate dibuat begitu oleh individu yang tak bertanggungjawab kan. 


Bukit Broga Semenyih 2018

Jadi untuk pengetahuan anda yang tak pernah lagi mendaki ke Bukit Broga nih, ada sedikit info yang saya ingin kongsikan, antaranya ialah;


Perubahan Keadaan Pendakian Bukit Broga


  • Jalan mendaki laluan hutan telah ditutup, laluan baru yang sebesar kenderaan 4x4 telah dibuka.
  • Maka, jalannya lebih kurang jalan biasa sahaja jadi thrills dan cabaran mendaki dah berkurang jika dibandingkan dengan jalan lama yang melalui hutan yang mana lebih condong juga berpacak.
  • Apabila jalan baru ini dibuka, keadaan pendakian akan lebih santai jadi boleh bawa anak-anak.
  • Jalan baru jika tidak hujan lebih berpasir dan kering. Jadi, keadaan lebih licin. Kesannya akan terasa semasa menuruni bukit. Tekanan lebih banyak pada hujung kaki dan akan rasa agak sakit jika tidak biasa mendaki. 
  • Dinasihatkan untuk pakai kasut yang lebih grip dan sesuai dengan keadaan permukaan licin.
  • Ada dua entri sebelum sampai ke puncak iaitu satu entri parking (kena bayar RM1 per person), dan entri ke laluan pendakian juga RM1 per person ada uncle yang jaga. 
  • Keadaan puncak lebih panas antara pukul 9 pagi ke petang jika tidak hujan, maka plan pendakian anda lebih awal. Seeloknya seawal pagi.

Lihat pada keadaan jalan yang agak berpasir dengan beban 15Kg mendaki nih jadi lebih licin terutamanya ketika turun.

Masa naik nih bawa Danial seorang dengan suami,Aisyah tinggal di rumah nenek sebabkan kaki dia sakit katanya. Alhamdulillah kami berjaya naik dan turun dengan selamat walaupun kasut suami tak berapa nak sesuai jadi agak licin semasa turun.

Kami sama pose hehe


Laluan mendaki dah dibuka semula jadi anda semua boleh masukkan Bukit Broga dalam trip hiking tahun nih. Cuma kos meningkat daripada free kena bayar dah. 

Anda nak pergi, plan perjalanan okey.