Terokai Gua Tempurung di Gopeng Perak

Assalamualaikum semua, cerita hari ini tentang peluang berjalan ke Ipoh bersama seisi keluarga walaupun dah pernah jalan ke sana sebelum ini, tapi ada beberapa tempat tumpuan yang belum kami lawat. 

Dari Johor kami bertolak ke rumah mak mertua dulu di Kajang dan singgah sehari sebelum esoknya bertolak ke Ipoh melalui lebuhraya Utara-Selatan (PLUS). Jadi,kami ke Ipoh dulu untuk check-in hotel dan sebelum ke Gua Tempurung.

Jom baca Pengalaman saya ke Korea juga.

Jika direct dari KL, boleh je lalu Gopeng ke gua ini sebab lagi cepat dan lebih dekat. Jika dari ipoh lebih kurang 25km, lebih dekat lalu ikut pekan Kampar.

Okey, dah sampai ke Gua Tempurung kena la bayar tiket masuk dulu dan pilih eksplorasi tahap ikut kesesuaian anda. 

Pintu masuk ke Gua Tempurung selepas beli tiket

Kami pilih tahap 2 ( Top of the World) sebabnya tahap lebih tinggi tak sesuai untuk anak yang paling kecil umur 4 tahun. 

Kiranya tahap 2 ni masih lagi laluan kering so, taklah basah nanti baju semasa masuk ke dalam Gua Tempurung.


Checkpoint untuk tahap 1 dan 2 ( Tahap 2 sehingga CP Top of the World
Untuk ekspedisi yang lebih mencabar iaitu tahap 3 dan 4 anda akan ditemani renjer yang berpengalaman jadi jangan risau kalau kena pergi sendiri tempat yang lebih mencabar.

Dekat sini , anda semua tak perlu risau sebab ada gerai makanan terletak di luar pintu masuk dan tandas yang sangat besar dan bersih. Memang boleh 'berkampung' kat sini hehe.

Keadaan jalan yang bertangga dan mendaki akan jadi sedikit cabaran jika anda tak biasa mendaki kawasan tinggi sebelum masuk terutamanya bagi orang tua.
Tangga yang perlu didaki untuk sampai ke setiap check point

Keadaan dalam gua pun dah ditambah dengan lampu , jadi inshaAllah anak-anak tak takut nak masuk sekali. Ada juga masa tu anak pengunjung yang menangis sebab mungkin tak selesa dengan keadaan terkurung begitu. 

So, pastikan anak-anak yang nak ikut sekali tu selesa mental dan emosi nya. InshaAllah ini akan jadi pengalaman yang sangat berharga untuk mereka. 

Ada yang mungkin tak berapa pasti tentang bayaran masuk  dan pakej Gua Tempurung, jadi bayaran adalah seperti yang tertera, so boleh la plan nak bawa berapa ramai ikut ye. 


Harga Tiket masuk ke Gua Tempurung ,Perak

Lastly, macam biasa untuk hotel boleh la book di sini lagi jimat sebab boleh dapat 10% semula untuk Cash Rewards bila anda book hotel di Booking.com


Okey sampai disini ,terima kasih semua sebab baca entry nih. Jangan lupa tinggalkan jejak ye.


Post a Comment

8 Comments

  1. menariknya...perak antara negeri yang saya belum explore betul2 lagi..biasa singgah2 aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Perak banyak tempat menarik ,boleh cuba explore :)

      Delete
  2. salam kenal.
    kali pertama masuk gua pun di Hanoi. now dah tak larat nak panjat2 dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal, bestnya sampai ke Hanoi dah :)

      Delete
  3. belum pernah sampai kesini lagi tapi inshaAllah one fine day.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah jika ada hari ke Perak boleh singgah ke Gua Tempurung.

      Delete
  4. seronok boleh teroka gua macam ni, harap2 la ada lagi peluang dimasa depan. bila kekanak dah besar panjang nanti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah memang seronok bawa anak-anak sekali :)

      Delete