Domain adalah nama website yang akan bagi jalan pada kenaikan trafik blog dan juga alamat web/blog anda. Kebanyakan masa untuk mereka yang baru bermula dengan blog atau website tidak pasti dimana hendak mulakan proses daftar nama domain sendiri.


Daftar Domain di sini

1. Mana nak beli domain dan hosting kalau di Malaysia?


Kita boleh beli domain dan hosting di bawah hosting provider yang ada di Malaysia contoh salah satunya ialah company GB Network . Selain GB Network ada juga provider dari luar negara tapi jika anda tidak kisah untuk laburkan sedikit harga berurusan dengan provider  tempatan lebih baik sebab antaranya ialah;


Anda boleh domain yang ingin didaftarkan disini [klik gambar]

     1.1 Kekangan Bahasa Pengantara 

Tak semua blogger mudah nak berurusan dengan orang asing kan, walaupun ada kelebihan berbahasa pengantar lain. Orang kata senang lah kita ni nak explain dekat Tech support Team mereka tentang masalah berkaitan domain kita.


    1.2 Hosting Provider Alamat Company di Malaysia. 

Hah! ni kalau apa-apa hal boleh terjah je office mereka dekat sini. Gurau sahaja ! Maksudnya kalau la ada terjadi perkara tak diigin seperti masalah teknikal pada blog/web, boleh lah kita terus dapatkan bantuan dengan lebih cepat.


    1.3 Mudah Berurusan

Biasanya setiap hosting provider ada menyediakan Technical Support Team mereka yang berfungsi untuk melayan masalah blog/web customer. Contoh dengan GB Network, ada live chat yang mana kita boleh terus berkomunikasi dengan mereka secara live untuk ajukan pertanyaan dan masalah yang sedang kita hadapi. 

Mudah kan?


    1.4 Domain Renew Reminder

GB Network akan email ke kita untuk ingatkan kita tentang domain kita yang akan expired dalam masa lebih kurang 3 bulan dari tarikh sebenar. Jadi, boleh la kita buat persiapan untuk renew domain kita sebelum ianya expired. Biasa tempoh renew domain dalam masa satu atau dua tahun. 


Dashboard memudahkan untuk customer renew domain

2. Cara Bayaran Lepas Beli Domain Website/Blog

Cara bayaran selepas beli domain adalah secara Bank Transfer atau Online Bank Transfer/ Card Credit (MOL Pay) atau lain-lain cara yang dinyatakan di akaun kita.

Jadi, untuk kawan-kawan blogger yang rasa nak start ada domain sendiri sekarang boleh lawat website GB Network untuk lihat pakej-pakej yang disediakan.

Kalau ada yang dah daftar share la pengalaman anda di bawah, terima kasih.