Cara Mudah Daftar Domain & Hosting Malaysia

Domain adalah nama website yang akan bagi jalan pada kenaikan trafik blog dan juga alamat web/blog anda. Kebanyakan masa untuk mereka yang baru bermula dengan blog atau website tidak pasti dimana hendak mulakan proses daftar nama domain sendiri. 


Berikut adalah tips untuk cara daftar domain & hosting di Malaysia untuk mereka yang baru ingin bermula dengan blog atau website sendiri.

Dengan domain sendiri, web atau blog kita akan lebih mudah dikenali oleh pelayar internet samada untuk tujuan bisnes atau tujuan-tujuan promosi dan perkongsian info. 

Jika anda yang ingin memulai blog bertujuan untuk jana pendapatan seperti melalui produk review, penulisan copywriting, atau melalui pengiklanan seperti Adsense, Innity atau tujuan affiliate seperti Shopee, Lazada dan InvolveAsia, anda boleh mula mendaftar domain unik untuk blog atau website.


Daftar Domain di sini

1. Mana nak beli domain dan hosting kalau di Malaysia?

Kita boleh beli domain dan hosting di bawah hosting provider yang ada di Malaysia contoh salah satunya ialah company GB Network . Selain GB Network ada juga provider dari luar negara tapi jika anda tidak kisah untuk laburkan sedikit harga berurusan dengan provider  tempatan lebih baik sebab antaranya ialah;


Anda boleh domain yang ingin didaftarkan disini [klik gambar]


    1.1 Kekangan Bahasa Pengantara 

Tak semua blogger mudah nak berurusan dengan orang asing kan, walaupun ada kelebihan berbahasa pengantar lain. Orang kata senang lah kita ni nak explain dekat tech support team mereka tentang masalah berkaitan domain kita.

    1.2 Hosting Provider Alamat Company di Malaysia. 

Hah! ni kalau apa-apa hal boleh terjah je office mereka dekat sini. Gurau sahaja ! Maksudnya kalau la ada terjadi perkara tak diigin seperti masalah teknikal pada blog/web, boleh lah kita terus dapatkan bantuan dengan lebih cepat.

    1.3 Mudah Berurusan

Biasanya setiap hosting provider ada menyediakan Technical Support Team mereka yang berfungsi untuk melayan masalah blog/web customer. Contoh dengan GB Network, ada live chat yang mana kita boleh terus berkomunikasi dengan mereka secara live untuk ajukan pertanyaan dan masalah yang sedang kita hadapi. Mudah kan?

    1.4 Domain Renew Reminder

GB Network akan email ke kita untuk ingatkan kita tentang domain kita yang akan expired dalam masa lebih kurang 3 bulan dari tarikh sebenar. Jadi, boleh la kita buat persiapan untuk renew domain kita sebelum ianya expired. Biasa tempoh renew domain dalam masa satu atau dua tahun. 


Dashboard memudahkan untuk customer renew domain

2. Cara Bayaran Lepas Beli Domain Website/Blog

Cara bayaran selepas beli domain adalah secara Bank Transfer atau Online Bank Transfer/ Card Credit (MOL Pay) atau lain-lain cara yang dinyatakan di akaun kita.

Jadi, untuk kawan-kawan blogger yang rasa nak start ada domain sendiri sekarang boleh lawat website GB Network untuk lihat pakej-pakej yang disediakan.

Kalau ada yang dah daftar share la pengalaman anda di bawah, terima kasih.

Haulia Razali


28 Comments

  1. Sekarang dah banyak pilihan. Dulu agak kurang tahu juga bab domain. Lama juga dengan domain yang guna sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah 2 kali tukar sebab lupa renew domain dulu..hehe

      Delete
  2. beli domain, hosting tak pernah lagi :)

    ReplyDelete
  3. Yeah it is getting easier for us Malaysians to switch to our very own personal domain right? :D Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  4. Tak pernah dengar lagi GB Network. Ni baru 1st time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah nih company nih, cuma mungkin tak berapa diiklankan

      Delete
  5. dah bookmark. senang nak rujuk nanti. thanks tau share info ni sangat Bermanfaat

    ReplyDelete
  6. This is a good information. Very valuable for all bloggers. Thank you sharing it here with me.

    ReplyDelete
  7. Betul tu. Utk lebih serius dlm blogging, kena ada domain sendiri supaya nampak lebih pro kan. Next time leh try dgn GB network ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba tengok2 plan di websitenya nanti

      Delete
  8. Thank you tau share information ni, sangat bermanfaat untuk saya ☺️

    ReplyDelete
  9. Memang bagus ada domain sendiir.. Nad daftar domain sendiri pun lambt. Patut buat lam adh.. Ehhehe.. Nad guna gb network juga..

    ReplyDelete
  10. How much is the domain per year? or per month.
    Cause I plan to have my own domain too! tapi takut mahal sangat~

    ReplyDelete
    Replies
    1. For first year around RM50-RM60 depends on the domain.com..kalau nama.net, atau nama.com.my biasa lebih mahal..try check thru above link for the actual price

      Delete
  11. Tq atas perkongsian ini. Nanti boleh tgk mana yg menarik. Bolehlah cuba time renew nanti

    ReplyDelete
  12. This is indeed an interesting article with so many useful tips on domain. learned a lot from you today :)

    ReplyDelete
  13. Bagus perkongsian ni, khasnya bagi blogger2 baru yang nak cuba beralih kepada self-hosted website.

    ReplyDelete
  14. Ini pun salah satu information yang penting for me..something yang I kena explore balik.. tak sure my domain yang ada skrg ni bila kena renew balik.. :P

    ReplyDelete
  15. Thank you sharing. Bila beli domain ni nampak lebih profesional berblog kan. Kali ada budget lebih memang patut beli

    ReplyDelete
  16. Thank you tau share information ni. salah satu information yang penting for me. Bolehlah cuba time renew nanti.

    ReplyDelete
  17. Betul tu kena pandai pilih dan fahamkan dulu.. macam Sis bertahun guna yang sedia ada ni, sampaikan renew pun buat sendiri je guna website dia hehehee

    ReplyDelete