Cara Berkesan Rendahkan Bounce Rate Blog

Bounce rate rendah kalau diikutkan boleh menaikkan kualiti sesuatu blog. Antara cara berkesan yang boleh rendahkan bounce ialah dengan naikkan masa pengunjung membaca di blog kita nih. Ini antara cara-cara yang saya baca daripada blog Tuan Hasrul Hassan

Bounce rate yang tinggi adalah disebabkan oleh pembaca yang datang sekali ke blog dan terus keluar tanpa browsing entri-entri yang lain.

turunkan bounce rate dengan cepat


Antara Cara Turunkan Bounce Rate Blog ialah :

Mengikut beliau, kalau blogger serius nak buat blog jadi lebih berkualiti, ini adalah salah satu caranya iaitu ;

  • Perlu biar pengunjung blog duduk (stay) lama di blog dengan cara tulis entri berkualiti dan banyak info. Kiranya lagi banyak info dan maklumat dalam satu entri, lagi lama lah pembaca kekal diblog.
  • Lagi satu cara ialah dengan letak link artikel berkaitan dalam entri berkenaan.

bounce rate blog tinggi cara nak turunkan bounce rate
Setakat hari ini, bounce rate agak tinggi

Tetapi bergantung juga kan, sebab kadangkala pembaca ni ada yang memang cari satu info berkenaaan sahaja, apabila dah dapat maklumat yang dikehendaki terus keluar dari blog. Jadi, memang akan turun naik juga la bounce rate kita tu.

Cara yang lain mengikut beliau ialah dengan edit tracking rate pada theme blog kita iaitu seperti dibawah. Cara yang dilakukan ialah dengan memberi tahu kepada Google Analytics untuk track masa pengunjung selepas beberapa tempoh yang kita tetapkan.

Untuk ini, anda perlu daftar akaun Google Analytics dan copy Global site tags seperti dibawah ini ke dalam blog theme anda dibawah code <head>


cara turunkan bounce rate blog
Copy global tag ke dalam theme blog anda


Kemudian tambahan kod yang perlu diletakkan adalah seperti dibawah;

setTimeout(&quot;ga(&#39;send&#39;,&#39;event&#39;,&#39;Profitable Engagement&#39;,&#39;time on page more than 3 minutes&#39;)&quot;,180000);


Kod  ini perlu ditambah pada Global site tag diatas kod </script>. Perhatikan pada kod tambahan ini masa yang diberikan adalah 3 minit. Maka, data pengunjung hanya akan diambil selepas pembaca berada diblog selama 3 minit. Jika ingin kurangkan kepada satu atau dua minit adalah bergantung kepada anda.

Okey, saya dah update pada theme blog ni untuk hari ni. Jadi kita akan tengok keberkesanannya nanti dalam seminggu dua nih. Dapat tak bounce rate dikurangkan? Saya update nanti okey.

Reactions

Post a Comment

7 Comments

  1. Gitu yaaa.. padan la susah nau bR aien nak turun. Stay je situ... Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laa, jom try trick atas ni kot boleh turunkan sikit BR

      Delete
  2. Eza nak try jugak la tips ni. Terima kasih wak, nice sharing :)

    ReplyDelete
  3. salam kenal saya follower yang ke #89 :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan sudi singgah blog saya

[ Comments at your own responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988 ]