Percutian 3 Hari Sekitar Pulau dan Mersing

Cuti sekolah dah pun bermula dari hari Jumaat lepas untuk negeri Johor. Mula-mula berfikir juga nak ke mana lah time cuti nih? Last minute plan kami jalan-jalan ke Mersing dengan tujuan buat aktiviti laut. Untuk percutian kali ni, kami tinggal di Homestay Mersing Arif yang terletak di sekitar Kampung Tanjung Genting. 

Dekat juga dengan pantai Air Papan dan ke Jeti Mersing kira-kira dalam jarak 10 minit perjalanan menaiki kereta. Untuk Day Trip Island Hopping kami tempah dari instagram JomTerokaPulau.my. Mula-mula kami cuma nak ambil trip ronda tiga pulau je, tapi sebabkan ada sedikit perkara yang tidak dapat dielakkan oleh pihak guide, maka kami di masukkan dalam group ronda 5 pulau. Upgrade gitu. 

Okey juga la kan cuma mula-mula risau kalau anak-anak tak dapat tahan lama dekat atas speedboat nanti. Tapi ikut pengalaman lepas inshaAllah ok.



Percutian Sekitar Pulau di Mersing, Johor 


Hari Pertama Di Mersing :


1. Mersing Geopark :


Kami bertolak kira-kira jam 10 pagi juga lepas minum pagi. Sampai ke Mersing dalam jam 12.30 tengahari dan terus ke Medan Selera sebelah Petronas bandar Mersing untuk lunch. Selesai makan, kami bergerak ke Endau untuk ke Pantai Penyabong. 

Sampai disana kami ke Tapak Geopark Mersing iaitu di Tanjung Kempit. Tapak Geopark ini adalah salah satu lokasi letupan gunung berapi sekitar 320 juta tahun dahulu antara daratan pertama di Tanah Semenanjung Malaysia dan menjadi batu asas Mersing Geopark.






2. Pantai Penyabong :


Nama pantai ini dikaitkan dengan kisah dari asal lanun yang menyabong ayam setelah berlabuh di pantai ini maka lahirlah nama Penyabong. Dari awal sampai dah boleh nampak pemandangan Jeti Penyabong dan kalau nak mandi boleh jalan masuk ke arah campsite melalui kawasan sedikit belukar. Terdapat tandas yang dijaga baik juga pondok-pondok rehat untuk kegunaan awam.




Selepas penat dan puas mandi pantai, kami bersiap ke homestay untuk check in dan berehat. Sebelum sampai tu sempat juga bungkus makanan ringan sekitar persisir pantai Kampung Tanjung Genting.

3. Fenomena Bulan Penuh (Full moon) di Pantai Tanjung Genting :


Lepas dah selesai check in, solat dan sebagainya kami keluar ke sekitar pantai Tanjung Genting. Ramai penjaja yang berniaga di sini. Sempat juga kami beli kebab daging dengan apam balik oreo cheese makan sambil tunggu bulan naik. MashaAllah sangat cantik pemandangan di sini ketika air laut surut dan juga matahari sedang terbenam. Lawa sangat !




Hari Kedua Di Mersing :


4. Island Hopping (Day Trip Ronda 5 Pulau) :


Pulau Sibu Kukus


Kami bergerak ke Jeti Mersing selepas sarapan dan sampai kira-kira jam 8.30 pagi untuk sesi berkumpul dan briefing oleh trip guider. Dalam lebih kurang jam 9.30 pagi bot kami berlepas dari jeti ke Pulau Sibu Kukus. Di sini antara aktiviti yang dilakukan ialah hiking dan juga mandi laut. Kami tak join hiking sebab anak-anak dan happy mandi laut jernih. Sementara tunggu kumpulan hiking turun dari bukit, kami makan sedikit bekalan yang dibawa dan juga bergambar.



Pulau Lima ( Seightseeing Gua dan Gerbang Batu)


Selepas itu, kami bergerak ke Pulau Lima, iaitu kepulauan berbatu dan juga terdapat gua disini. Kalau diikutkan boleh snorkelling tapi kena tengok juga keadaan cuaca dan laut. Masa ni angin agak kuat juga jadinya kami bergambar jela dan tengok gua dari dalam bot.




Pulau Mentinggi ( Lunch pack dan Snorkelling)


Dalam dah tengahari masa nih kami ke Pulau Mentinggi untuk makan tengahari dalam bentuk lunch pack. Sedap juga makan sambil ala-ala berkelah gitu. Kami tertinggal tikar masa nih, jadi duduk je bawah pokok atas pasir pantai yang memutih. Memang layan habis angin laut dan buat rasa mengantuk pun ada hehe !

Anak-anak habis makan sambung berenang dan snorkelling dekat pantai. Air yang jernih hijau membiru saujana mata memandang.




Pulau Tetek (Pulau Tokong Rakit)


Nama pulau ni unik sedikit mungkin disebabkan rupa bentuknya. Tapi apapun ianya adalah dua pulau bersebelahan yang sangat cantik. Masa ni boatman akan lalu di sekitar pulau untuk kami bergambar dan posing atas bot. Lepas tu kalau bernasib baik, boatman akan buat boat drift yang confirm buat korang menjerit (samada ketakutan atau kegirangan di atas bot) haha !

Anak-anak macam layan saja alhamdulillah setakat ni tak kata takut ke atas bot. Lama juga boatman pusing dan adakalanya boat akan stagnant untuk beri peluang peserta bergambar berlatarbelakangkan pulau.




Saya kalau bot beralun macam tu mula lah rasa nak muntah tiba, tapi tahan jela pandang-pandang ke arah langit dan pulau. Masa boatman dah mula speeding alhamdulillah dah mula okey.

Pulau Tinggi ( Rehat/Solat dan Minum Petang)


Alhamdulillah perkhidmatan yang disediakan memang terbaik. Dengan unlimited snack dan air kotak/mineral atas bot, makanan tengahari dan juga minum petang yang sedap saya rasa sangat berbaloi dengan pakejnya. Juga disediakan snorkelling goggle dan juga safety jacket yang wajib dipakai sepanjang masa di atas bot. 

Di pulau tinggi ini juga ada taman-taman laut yang kita boleh aktiviti menyelam dan snorkelling. Kalau ada bajet lebih boleh stay di resort yang ada di sini.




Kira-kira dalam jam 5 petang kami bergerak balik je Jeti Mersing. Alhamdulillah hari yang baik, cuaca juga baik. Suatu pengalaman yang tidak dapat dilupakan terutamanya untuk anak-anak ingatan dimasa depan inshaAllah.

Sebelum ke homestay kami berhenti makan tomyam dan sotong celup tepung di kedai makan sekitar Tanjung Genting. Malam kami berehat sahaja di homestay - Kepenatan.


Hari Ketiga Di Mersing :


Selesai minum pagi, anak-anak tanya boleh main air pantai lagi ke ? Mestilah boleh ! Kami ke Pantai Air Papan untuk sambung mandi laut. Saya tak mandi cuma tunggu di tepi pantai saja. Dalam jam 11.30 selepas anak-anak mandi dan bersihkan diri kami ke gerai makan sekitar untuk makan tengahari. Sempat juga la grab sebalang biskut tart nenas buat kudapan dalam kereta nanti.




Selepas makan kami terus bergerak pulang ke rumah. Alhamdulillah kira 3 jam berjalanan kami sampai dan berehat.

Untuk Kos Island Hopping dan Penginapan Pula :

  • Day Trip Island Hopping (Pakej termasuk peralatan snorkelling, life jacket, life guard/speedboat, makanan) : RM160 dewasa & RM90 kanak-kanak - (Harga berubah-ubah ikut keadaan semasa)
  • Parking kereta satu hari di Jeti : RM15
  • Homestay ( 2 bilik , 1 katil queen, 2 katil single, ada tilam toto) : RM150/malam

10 comments:

  1. Wahhhh bestnyaaaa pergi bercuti! Manfaatkan cuti sekolah anak anak dengan aktiviti berfaedah, in shaa Allah diorang akan ingat sampai bila bila :)

    ReplyDelete
  2. Subhanallah cantiknya... bestnya dapat main pantai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best, banyak pantai cantik kat Mersing

      Delete
  3. bertahun-tahun x jejak kat mersing....dah cnatek dah ye skrg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik sangat Mersing, memang best ke sana.

      Delete
  4. rindu bau air laut..huhuhu

    ReplyDelete
  5. Percutian yang menarik.. Cantiknya keadaan batu batu di Geopark itu.. Semoga ada peluang untuk ke sini juga.. hehehe.. Menarik perkongsian ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, kalau buka sempadan nnti boleh la datang sini

      Delete

Terima kasih atas komen dan sudi singgah blog saya

[ Comments at your own responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988 ]